-->

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

Νέο σύστημα για τους κοστολογικούς ελέγχους και τους τιμοκαταλόγους χονδρικής


Μία φορά το χρόνο θα αποστέλλουν, βάσει συγκεκριμένου υποδείγματος απολογιστικά στοιχεία, όπως μέσες τιμές και κύκλους εργασιών.

Τέλος εποχής για τους κοστολογικούς ελέγχους και την υποβολή τιμοκαταλόγων χονδρικής στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης εξέδωσε απόφαση με την οποία καταργείται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να αποστέλλουν στις υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Εμπορίου τους τιμοκαταλόγους τους όταν αυτοί μεταβάλλονται όπως και διάφορα άλλα κοστολογικά στοιχεία.

Μία φορά το χρόνο θα αποστέλλουν, βάσει συγκεκριμένου υποδείγματος απολογιστικά στοιχεία, όπως μέσες τιμές και κύκλους εργασιών.

Στο νέο τρόπο εμπίπτουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, συνεταιριστικά εργοστάσια παραγωγών, εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις που διαθέτουν και πωλούν χονδρικώς στην εγχώρια αγορά είδη διατροφής, μη και αλκοολούχα ποτά, μπύρες, κρασιά, είδη καθαρισμού, εφόδια νοικοκυριού, είδη ατομικής φροντίδας, χαρτικά, σχολικά είδη, γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα, αγροτικούς σπόρους και ζωοτροφές με κύκλο εργασιών τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη υποχρέωση έχουν και επιχειρήσεις με παρεχόμενες υπηρεσίες εφόσον ο κύκλος εργασιών τους είναι τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ. Τέτοιες είναι τα συνεργεία αυτοκινήτων και λοιπών τροχοφόρων, σέρβις ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών και λοιπών συσκευών, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, ιδιωτικά γηροκομεία, διαγνωστικά κέντρα, καταστήματα εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης διευκολύνει οικονομικά τις επιχειρήσεις που ήταν υποχρεωμένες να τηρούν ολόκληρα λογιστήρια για τη μέχρι πρότινος διαδικασία της υποβολής τιμοκαταλόγων και άλλων κοστολογικών στοιχείων.

Ταυτόχρονα, επιδιώκεται το «ξεφούσκωμα» των τιμών καθώς οι τιμές χονδρικής που έστελναν οι επιχειρήσεις ήταν τεχνητά διαμορφωμένες. Και αυτό επειδή οι επιχειρήσεις χονδρικής και οι βιομηχανίες προκειμένου να αποφεύγουν τις παροχές και τις εκπτώσεις στις λιανεμπορικές αλυσίδες «φούσκωναν» τις τιμές σε βαθμό που αυτές να είναι ακόμη και υψηλότερες από εκείνες της λιανικής πώλησης.

Με το νέο καθεστώς το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να ωθήσει τις διαπραγματεύσεις των χονδρεμπόρων με τους λιανέμπορους επί των καθαρών τιμών.

Πηγή Ημερησία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More