-->

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

ΟΟΣΑ: Ύφεση έως τα μέσα του 2013 στην Ελλάδα


Για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 μετατίθενται οι προβλέψεις για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στο μέτωπο της ανεργίας, προβλέπεται ποσοστό 21,2% το 2012 και 21,6% το 2013. Η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική απειλή είναι μία αποδυναμωμένη ευρωζώνη, τόνισε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Πιέρ Κάρλο Παντοάν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, με στόχο τη μακροπρόθεσμη διασφάλιση της ευρωζώνης. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης κατά 0,1%.

Στην καθιερωμένη εξάμηνη έκθεσή του, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη, γίνεται λόγος για έναν φαύλο κύκλο, «ο οποίος περιλαμβάνει υψηλά και αυξανόμενα κρατικά χρέη, ασθενή τραπεζικά συστήματα, υπερβολική οικονομική προσαρμογή και χαμηλή ανάπτυξη».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί μέσα στο 2012 κατά 2,4% και η οικονομία της Ιαπωνίας κατά 2%.


Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ προϋποθέτουν ότι η κρίση της ευρωζώνης δεν θα επιδεινωθεί- κάτι που δεν είναι βέβαιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. Παντοάν, απηχώντας τις θέσεις του διεθνούς οργανισμού, τόνισε στους Financial Times ότι η δημοσιονομική προσαρμογή από μόνη της, χωρίς άλλα στοιχεία μιας «αναπτυξιακής πυξίδας», όπως είπε, μπορεί να τορπιλίσει τις πιθανότητες μιας μακροπρόθεσμης οικονομικής ένωσης.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο της έκδοσης ευρωομολόγων το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο κ. Παντοάν, συντασσόμενος ουσιαστικά με τις θέσεις του γάλλου προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντ αλλά και άλλων ηγετών χωρών της ευρωζώνης (όπως ο ιταλός τεχνοκράτης πολιτικός κ. Μάριο Μόντι) οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ του συγκεκριμένου ζητήματος.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ τάχθηκε υπέρ της «έκδοσης νέων ομολόγων κοινής εγγύησης (από τα κράτη της ευρωζώνης) τα οποία θα βοηθήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα ενισχύσουν τα τραπεζικά διαθέσιμα», θεωρώντας ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μπορούσε να αποτελέσει την πηγή ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος των χωρών της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ο κ. Παντοάν συμφώνησε επίσης με τις προτάσεις του κ. Ολάντ για την ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), με στόχο τη χρηματοδότηση έργων υποδομής , αλλά και την καλύτερη χρήση των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

«Ενας τέτοιος συνδυασμός πανευρωπαϊκών μέτρων θα ενίσχυε την (οικονομική) δραστηριότητα, τόσο αμέσως όσο και εμμέσως, τονώνοντας την εμπιστοσύνη και καθιστώντας ευκολότερη την προσπάθεια εσωτερικής εξισορρόπησης της ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παντοάν.

Οι προβλέψεις για την Ελλάδα

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 μετατίθενται οι προβλέψεις για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ.

Το 2012 ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 0,8% ενώ για το 2013 προβλέπεται αποπληθωρισμός.

Στο μέτωπο της ανεργίας, προβλέπεται ποσοστό 21,2% το 2012 και 21,6% το 2013. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προέβλεπε ανεργία 19,7% το 2012 και 19,6% το 2013

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί στο 6,5% του ΑΕΠ το 2013 από 7,6% που αναμένεται το 2012.

Πηγή Τα Νέα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More