-->

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Αυστηρό μήνυμα του Θεοχάρη στις Δ.Ο.Υ.


Χ. Θεοχάρης: Θα είστε υπόλογοι εάν οι επιστροφές φόρων καθυστερούν άνω των 90 ημερών.
Αυστηρές εντολές στους προϊσταμένους των εφοριών έδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να επιστρέφουν τους οφειλόμενους φόρους σε διάστημα μικρότερο των 90 ημερών, καθώς, διαφορετικά, το ποσό θα επιστρέφεται εντόκως. «Θα είστε υπόλογοι για ζημία του ελληνικού Δημοσίου στην περίπτωση που οι επιστροφές φόρων καθυστερούν», διεμήνυσε στους εφοριακούς ο κ. Χ. Θεοχάρης. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι υπεύθυνοι να μετακινούνται εφόσον το Δημόσιο οδηγηθεί σε πληρωμή τόκων για καθυστερήσεις στην επιστροφή φόρων με υπαιτιότητα των εφοριών.

Πάντως, η αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης που ξεκίνησε από τα τέλη Απριλίου φαίνεται ότι έχει αποτελέσματα. Την περασμένη εβδομάδα επιστράφηκαν 140 εκατ. ΦΠΑ, με αποτέλεσμα το ποσό των επιστροφών να έχει μειωθεί στα 840 εκατ. «Θα είστε υπόλογοι για ζημία του ελληνικού Δημοσίου στην περίπτωση που οι επιστροφές φόρων καθυστερούν για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών».

Αυτό διαμήνυσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης στους προϊστάμενους των εφοριών, οι οποίοι βάσει του νέου νόμου θα πρέπει να επιστρέφουν τους οφειλόμενους φόρους σε διάστημα μικρότερο των 90 ημερών, διαφορετικά το ποσό θα επιστρέφεται εντόκως.

Η εντολή αυτή αλλά κυρίως η αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης που ξεκίνησε από τα τέλη Απριλίου έχει αποτελέσματα και πλέον ο μηχανισμός τους υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να «έχει πάρει μπρος». Για παράδειγμα την περασμένη εβδομάδα επιστράφηκαν 140 εκατ. ευρώ ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με αποτέλεσμα το ποσό των επιστροφών ΦΠΑ να έχει μειωθεί στα 840 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, σε διάστημα λίγων ημερών οι εφορίες όλης της χώρας κατάφεραν να επιστρέψουν περί τα 140 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους το ποσό των 840 εκατ. ευρώ σχεδόν να μηδενισθεί.

Στην περίπτωση πάντως που υποστεί ζημία το ελληνικό Δημόσιο οι εφοριακοί θα λογοδοτούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Δεν αποκλείεται οι υπεύθυνοι να μετακινούνται εφόσον το Δημόσιο οδηγηθεί σε πληρωμή τόκων για καθυστερήσεις στην επιστροφή φόρων, με υπαιτιότητα των εφοριών.

Προϊστάμενος εφορίας μιλώντας στην «Κ» αναφέρει ότι από τη στιγμή που άλλαξαν τα κριτήρια ελέγχου οι διαδικασίες επιστροφών είναι ταχύτερες.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το υπουργείο θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να αυξηθεί το προσωπικό των εφοριών προκειμένου να εξυπηρετούνται ακόμα ταχύτερα οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις προσεχείς μέρες αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος από τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με την οποία θα απλοποιούνται περαιτέρω τα κριτήρια ελέγχου για τις επιστροφές φόρου. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι θα μειωθεί σημαντικά ο μέσος χρόνος επιστροφών, ενώ σημειώνει ότι στις εφορίες που παρατηρείται αυξημένος όγκος εργασιών θα μετακινηθεί το απαραίτητο προσωπικό. Αναφερόμενος στην επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου φορέα για την εξωστρέφεια, ανακοίνωσε χθες τα ακόλουθα στοιχεία: οι εκκρεμείς αιτήσεις την 1η Απριλίου 2013 ανέρχονταν σε περίπου 2.280 και αντιστοιχούσαν σε ποσό επιστροφής 385 εκατ. ευρώ.

Στο διάστημα μεταξύ 1/4/20131/10/2013 υποβλήθηκαν περίπου 2.700 νέες αιτήσεις που αντιστοιχούσαν σε ποσό επιστροφής 233 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα αυτό διεκπεραιώθηκαν 2.820 αιτήσεις και καταβλήθηκαν στους εξαγωγείς 337 εκατ. ευρώ. Την 1η Οκτωβρίου 2013 σε εκκρεμότητα βρίσκονταν 2.160 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 282 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιτάχυνση των επιστροφών στο άμεσο μέλλον μετά και την εφαρμογή του συστήματος ανάλυσης κινδύνου.


Πηγή: Καθημερινή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More