-->

Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013

Την επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% έθεσε εκ νέου η τρόικα


Κατηγορηματικό «όχι» από το οικονομικό επιτελείο, που ελπίζει σε μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στοιχεία που αποδεικνύουν τη βελτιωμένη πορεία των εσόδων φέτος και κατ’ επέκταση μειώνουν την ανάγκη για λήψη νέων μέτρων για το 2014 παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο στην πρώτη σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας, που πραγματοποιήθηκε χθες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, τον Οκτώβριο τα γενικά έσοδα του κράτους διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο είναι κατά 24% υψηλότερο από τον στόχο που είχε τεθεί για τον συγκεκριμένο μήνα, ενώ το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2013 η υπέρβαση έναντι των στόχων στα έσοδα ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.
«Οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί για να στοιχειοθετήσουμε καλή επιχειρηματολογία, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σύσκεψη με την τρόικα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η τρόικα δεν αντέδρασε θετικά ή αρνητικά στα στοιχεία αυτά. Αρκέστηκε να δεσμευθεί ότι θα εξετάσει τα νέα δεδομένα. Ταυτόχρονα, θα συγκεντρώσει στοιχεία για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και από τα υπόλοιπα υπουργεία και αναμένεται να δείξει τις προθέσεις της στο τέλος της εβδομάδας (πιθανότατα την Παρασκευή) σε νέα σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και το επιτελείο του.

«Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, όταν αφορούν δημοσιονομικά ζητήματα ή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν είναι ποτέ εύκολες, αλλά θεωρώ ότι αυτή τη φορά δεν είναι πιο δύσκολες απ’ ό,τι συνήθως», δήλωσε χθες ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν και πρόσθεσε πως «είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε ικανοποιητική λύση όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό και τους δημοσιονομικούς στόχους». Παράλληλα, υποστήριξε πως τα δημοσιονομικά κενά το 2014 και το 2015 θα καλυφθούν με μέτρα που θα συγχωνευθούν στην εν εξελίξει αξιολόγηση, για να συμπληρώσει: «Ας αφήσουμε τους εκπροσώπους της τρόικας και τις ελληνικές αρχές να εργασθούν και είμαι βέβαιος ότι το τελικό αποτέλεσμα θα καλύπτει τους στόχους».

Πηγή: http://www.skai.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More