-->

Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013

Μείωση των εργοδοτικών εισφορών και κατάργηση των κονωνικών πόρων των Ταμείων ζητεί η τρόικα


Οι ελεγκτές ,στη χθεσινή συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας  έκαναν ένα γρήγορο «σκανάρισμα» στις λοιπές εκκρεμότητες που απορρέουν από το μνημόνιο αξιώνοντας :

- Κατάργηση των κοινωνικών πόρων των ταμείων ,μέτρο που θα «ρουφήξει» και την τελευταία σταθερή πηγή εσόδων τους. Η απώλεια των πόρων θα πρέπει να καλυφθεί από τον κρατικό προυπολογισμό .Αν αυτό δεν είναι δυνατόν , η μείωση των συντάξεων και των λοιπών παροχών θα αποτελέσει μονόδρομο . Ο Υπουργός Εργασίας παρέπεμψε το θέμα για διαπραγμάτευση στο Υπουργείο Οικονομικών αφού εμπλέκεται με τη δημοσιονομική διαχείριση  , διευκρινίζοντας ότι η δική του μνημονιακή υποχρέωση ήταν να παραδώσει τον αναλυτικό πίνακα με τα ταμεία που διαθέτουν κοινωνικούς πόρους.

- Μείωση  των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, σταδιακά, αρχής γενομένης το 2014 .  Η μείωση θα συρρικνώσει τα έσοδα κατά 350 εκ ετησίως εντείνοντας το πρόβλημα του ΙΚΑ. Η Τρόικα απέρριψε το αίτημα της ελληνικής πλευράς να αναβληθεί για ένα έτος η υλοποίηση του μέτρου αξιώνοντας την υποβολή προτάσεων για ισοδύναμα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2014. Να θυμίσουμε ότι η Τρόικα είχε απορρίψει στο παρελθόν και την πρόταση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών με τη μορφή μπόνους μόνο για τους συνεπείς στις πληρωμές τους εργοδότες . Από την άλλη πλευρά ,απορρίπτουν με εμμονή τις προτάσεις του ΙΚΑ για ευνοικότερη- με περισσότερες δόσεις- ρύθμιση οφειλών.

- Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων έως το τέλος του έτους . Ο κ. Βρούτσης περιμένει την έκθεση του διεθνούς γραφείου εργασίας για τις βέλτιστες ευρωπαικές πρακτικές και στη συνέχεια θα προωθήσει υπουργική απόφαση που θα καταργεί το δικαίωμα βέτο που έχει ο εκάστοτε υπουργός εργασίας  να απορρίψει το αίτημα επιχειρήσεων για ομαδικές απολύσεις

- Χορήγηση ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος  πιλοτικά από το 2014.

Πηγή Newmoney

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More