-->

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

Προς όλους τους συναδέλφους Λογιστές-Φοροτεχνικούς ή ελεύθερους επαγγελματίες.

 
Παρακαλώ όσοι συνάδελφοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες αναγνώσουν τις λιγοστές γραμμές που έχω γράψει σ' αυτόν τον μικρό χώρο ας αφήσουν ένα σχόλιο με την δική τους γνώμη και άποψη.

   Ασκώ το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού από το έτος 1991 μέχρι σήμερα επιτυχώς, και πάντα προσπαθούσα και συνεχίζω να προσπαθώ να εφαρμόσω κατά γράμμα την ελληνική νομοθεσία και την διαφάνεια στις υπηρεσίες και συναλλαγές μου με τους πελάτες οι οποίοι με επέλεξαν και μου εμπιστεύθηκαν τις επιχειρήσεις τους. Όλα αυτά τα χρόνια του επαγγελματικού μου βίου προχώρησαν με  συνεχή ενημέρωση,  μελέτη,  ατελείωτες ώρες εργασίας, διατηρώντας  υψηλή επαγγελματική επάρκεια και αξιοπιστία έναντι των πελατών του γραφείου μου.
   Την προηγούμενη βδομάδα το πρωί χτυπάει το κινητό μου, ήταν ο Χ..... πελάτης μου ο οποίος διατηρεί ατομική βιοτεχνική επιχείρηση και μου είχε εμπιστευθεί το λογιστήριο από το 1995 μέχρι σήμερα.
    Αφού τον καλημερίζω, με ενημερώνει ότι μετέχει και είναι διαχειριστής σε μία νεοσύστατη ομόρρυθμη εταιρία με έδρα άλλη πόλη και υπεύθυνο λογιστηρίου κάποιον/α άλλον/η συνάδελφο. Επίσης η εταιρία αυτή επιβαρύνθηκε με πρόστιμα άξια φόβου όπως ο ίδιος ανέφερε, και ότι ο/η άλλος/η συνάδελφος  που είναι μέσα στα πράγματα περισσότερο από εμένα θα έπρεπε να βάλλει πλάτη για την διαγραφή των προστίμων. 
   Αρχικά μου προκάλεσε εντύπωση η φράση "μέσα στα πράγματα" και η φράση "να βάλλει πλάτη", και αμέσως ζήτησα διευκρινήσεις για να καταλάβω τι ήθελε να πεί ο πελάτης. 
   Η απάντηση ήρθε άμεσα και επιτακτικά, ότι ο/η άλλος/η συνάδελφος είναι κομματικοποιημένος/η μιας και στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 είχε θέσει υποψηφιότητα στο πλευρό κάποιου κόμματος  (δεν θα αναφέρω προς το παρόν το όνομα του  κόμματος για ευνόητους λόγους)  και θα βάλλει πλάτη για την διαγραφή των προστίμων, και φυσικά για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, θα έπρεπε να του παραδώσω τα βιβλία και τους κωδικούς TAXISNET και Ι.Κ.Α. της ατομικής επιχείρησης. 

   Ένιωσα αμήχανα και πολύ άσχημα εκείνη την στιγμή και προσπάθησα να ηρεμήσω για να καταλάβω τι ακριβώς συνέβαινε. Δεν θα ήθελα να σας κουράσω με αυτά που ένιωσα ύστερα από αυτό το τηλεφώνημα (γιατί είναι πάρα πολλά τα αρνητικά συναισθήματα), που πιστεύω ότι ο καθένας μας θα αισθάνονταν εάν ερχόταν αντιμέτωπος με την ίδια κατάσταση.

   Θα επισυμάνω  όμως δύο πράγματα και θα κλείσω το κείμενο προς το παρόν :

   1) 'Ολοι εμείς οι Έλληνες, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκει ο καθένας μας, εάν θέλουμε αυτήν η χώρα που λέγεται Ελλάδα να προχωρήσει και να προοδεύσει στο μέλλον, θα πρέπει να καταδικάσουμε τέτοια γεγονότα και τακτικές οι οποίες μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω και οι οποίες δεν εμπεριέχουν καμία απολύτως αξιοκρατία και ισονομία.

2) Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να λειτουργεί ανταγωνιστικά και αξιοκρατικά ώστε επιτέλους να μπορέσει αυτήν η χώρα να παράγει και να απελευθερώσει τις δυνάμεις που κρατά μέχρι στιγμής εγκλωβισμένες μέσα της. Φυσικά με τέτοιους είδους παρεμβατισμούς και υποσχέσεις οι οποίες δεν τιμούν κανένα συνάδελφο (Λογιστή-Φοροτεχνικό) και που αντιτίθενται του κώδικα δεοντολογίας Λογιστών-Φοροτεχνικών που έχει θεσπίσει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας δε θα ήταν δυνατή η πρόοδος αυτού του τόπου.
Σημείωση: Παρακαλούνται οι αναγνώστες  να καταχωρήσουν κόσμια σχόλια. 


1 σχόλιο:

  1. Ο προβληματισμός σου σε τιμἀ. Εξαιτίας της νοοτροπίας που περιγράφεις έφτασε η Ελλἀδα σε αυτὀ το χάλι. Το ζήτημα είναι πως θα αλλάξουν όλα αυτά. Ποιός ξέρει; Ίσως με τις δυσκολίες. Ὀπως λες και σε προηγούμενο σχόλιο: οι αντιξοότητες φτιάχνουν ανθρώπους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More